Titkos társaság – ÜKH 2017

Szekér Nóra - Titkos társaság - ÜKH 2017

Titkos társaság – ÜKH 2017 az Szekér Nóra

  • A könyv címe: Titkos társaság – ÜKH 2017
  • A könyv szerzője: Szekér Nóra
  • Kiadó: Szekér Nóra
  • Oldalszám: 296 oldal
  • Megjelenés: 2017. június 23.
  • Elérhető fájlok: Szekér Nóra – Titkos társaság – ÜKH 2017.pdf, Szekér Nóra – Titkos társaság – ÜKH 2017.epub, Szekér Nóra – Titkos társaság – ÜKH 2017.mobi
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • A könyv letöltése feltételei: Ingyen

Titkos társaság – ÜKH 2017 letöltés könyvet pdf, epub, mobi

Titkos társaság – ÜKH 2017: leírás

1947 – a fordulat éve. A háború utáni reményteli többpártrendszert ekkor érte az első látványos támadás: megkezdődött az a koncepciós persorozat, melynek során számos vezető kisgazda politikusra "rábizonyították" a köztársaság megdöntésének vádját. Így sikerült eltávolítani a politikai életből sokak mellett a párt főtitkárát, Kovács Bélát, a miniszterelnök Nagy Ferencet, az országgyűlés elnökét, Varga Bélát, és olyannyira meggyengíteni a Kisgazdapártot, hogy nem gördíthetett már akadályt a kommunista hatalomátvétel elé.
Ebben a politikai színdarabban, amellyel a jövő koncepciós pereinek prototípusát is kikísérletezték, a főszerepet a Magyar Testvéri Közösség nevű szervezetre osztották. Ezt az úgymond horthysta reakciósokat tömörítő szélsőjobboldali titkos társaságot kiáltották ki a köztársaságellenes összeesküvés koordinátorának. De mi volt valójában ez a Titkos társaság?
Szekér Nóra könyve erre a kérdésre keresi a választ. A koncepciós perekben kialakított torz kép felülvizsgálata során megismerkedhetünk a kommunista hatalomátvétel és -gyakorlás módszertanával, az államvédelmi szervek munkamódszerével. Elénk tárul a konspiráció világa, egy titkos társaság szervezeti felépítése, gyakorlati működése és politikai-társadalmi szerepe. A Közösség története árnyalja azoknak a politikai rendszereknek a történetét is, melyekben szerepet játszott.

SZEKÉR NÓRA 1976-ben született. 2009-ben szerzett doktori fokozatot, jelenleg a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum tudományos munkatársa. 2009 óta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem óraadó oktatója.

Leave a Reply