A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT)

KERTÉSZ IMRE - A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT)

A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT) az KERTÉSZ IMRE

  • A könyv címe: A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT)
  • A könyv szerzője: KERTÉSZ IMRE
  • Kiadó: KERTÉSZ IMRE
  • Oldalszám: 24 oldal
  • Megjelenés: 2002. január 01.
  • Elérhető fájlok: KERTÉSZ IMRE – A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT).pdf, KERTÉSZ IMRE – A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT).epub, KERTÉSZ IMRE – A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT).mobi
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • A könyv letöltése feltételei: Ingyen

A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT) letöltés könyvet pdf, epub, mobi

A STOCKHOLMI BESZÉD 2002 (KÖTÖTT): leírás

Elhangzott 2002. december 7-én, a Svéd Akadémia ünnepi ülésén.
A Svéd Akadémia az irodalmi Nobel-díjat 2002-ben Kertész Imre magyar írónak ítéli oda, "egy írói munkásságért, amely az egyén sérülékeny tapasztalatának szószólója a történelem barbár önkényével szemben."

Részlet a könyvből:

Heuréka!

"Mindenek előtt egy vallomással tartozom, egy, talán különös, de őszinte vallomással. Amióta repülőgépre szálltam, hogy itt, Stockholmban átvegyem az ez évi irodalmi Nobel díjat, szakadatlanul egy szenvtelen megfigyelő szúrós tekintetét érzem a hátamon; s ebben az ünnepi pillanatban, amely hirtelen a közfigyelem fókuszába állít, inkább e hűvös megfigyelővel, semmint az egyszeriben világszerte olvasott íróval érzem magam azonosnak. S csak remélni tudom, hogy a beszéd, amelyet e kitüntető alkalommal elmondhatok, a segítségemre lesz, hogy e kettősséget, ezt a bennem élő két személyt végül majd egyesítsem.

Egyelőre magam sem értem eléggé világosan, hogy miféle apóriát érzek e magas kitüntetés és a művem, illetve az életem közt. Talán túl sokáig éltem diktatúrákban, ellenséges és reménytelenül idegen szellemi környezetben ahhoz, hogy szert tehettem volna némi irodalmi öntudatra: ezen egyszerűen nem volt érdemes töprengenem. Emellett mindenfelől az értésemre adták, hogy az, amin gondolkodom, az úgynevezett "téma", amely foglalkoztat, időszerűtlen és nem attraktív. Így hát ezért is, és mert a saját meggyőződésemmel is egybevágott, az írást mindig is a legszigorúbb magánügyemnek tekintettem."

Leave a Reply