A globális igazságosság perspektívái és határai

Szabó Gábor - A globális igazságosság perspektívái és határai

A globális igazságosság perspektívái és határai az Szabó Gábor

  • A könyv címe: A globális igazságosság perspektívái és határai
  • A könyv szerzője: Szabó Gábor
  • Kiadó: Szabó Gábor
  • Oldalszám: 214 oldal
  • Megjelenés: 2016. február 25.
  • Elérhető fájlok: Szabó Gábor – A globális igazságosság perspektívái és határai.pdf, Szabó Gábor – A globális igazságosság perspektívái és határai.epub, Szabó Gábor – A globális igazságosság perspektívái és határai.mobi
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • A könyv letöltése feltételei: Ingyen

A globális igazságosság perspektívái és határai letöltés könyvet pdf, epub, mobi

A globális igazságosság perspektívái és határai: leírás

Tartozunk-e bármilyen mértékű felelősséggel egymásért a családunkon, szeretteinken, barátainkon, honfitársainkon túl? Globális szinten mindazokért, akik a bolygónkon laknak, vagy lakni fognak? Az 1970-es évektől kezdve fokozatosan vált a politikai, etikai gondolkodás megkerülhetetlen problémájává a globális igazságosság kérdése. Napjainkban szinte minden, a nemzetközi kapcsolatokról szóló állásfoglalás és fajsúlyos döntés visszavezethető erre az alapkérdésre. Jelenleg az emberiség közel egyötöde él napi két dollárnál kevesebb jövedelemből, miközben a világ leggazdagabb 85 emberének akkora a vagyona, mint a legszegényebb 3,5 milliárd embernek (nagyjából a ma élők fele). A környezeti terhek és kockázatok, a fejlődés és migráció dilemmái, a kulturális konfliktusok rendkívül komplex, a károk enyhítését sürgető feladatként jelentenek kihívást minden gondolkodó, döntéshozó és véleményformáló kortársunk számára. Vajon mennyire alkalmasak ezeknek a kihívásoknak a hatékony kezelésre a meglévő nemzetközi intézmények jelenlegi formájukban? Van-e esély a fejlődéshez való jog nemzetközi egyezménybe foglalására, és lehet-e ez érvényesíthető jog?

A könyv mottója Amartya Sen Nobel-díjas közgazdásztól származik: "nem mindig tudjuk azt, hogy mi volna igazságos, de azt tudjuk, hogy mi az, ami nyilvánvalóan igazságtalan."

Leave a Reply