A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA

Forgács D. Péter - A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA

A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA az Forgács D. Péter

  • A könyv címe: A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA
  • A könyv szerzője: Forgács D. Péter
  • Kiadó: Forgács D. Péter
  • Oldalszám: 256 oldal
  • Megjelenés: 2019. május 24.
  • Elérhető fájlok: Forgács D. Péter – A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA.pdf, Forgács D. Péter – A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA.epub, Forgács D. Péter – A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA.mobi
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • A könyv letöltése feltételei: Ingyen

A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA letöltés könyvet pdf, epub, mobi

A BÜROKRÁCIA SZOCIOLÓGIÁJA: leírás

"A bürokráciáról és a hivatalnokokról mindenkinek van személyes tapasztalata. A hivatali érintkezés élménye sokszor rendkívül intenzív, mert bennünket, illetve hozzánk közel állókat érint. Ezen túlmenően a média is rendszeresen beszámol visszaélésekről, sikkasztásokról, elhibázott beruházásokról, áthelyezésekről, korrupcióról vagy szükséges reformról, illetve az ezzel szemben kifejtett ellenállásról. A klasszikus és a modern szépirodalom szintén termékeny a bürokrácia leírását illetően, és nem utolsósorban a filmművészetben is fontos szerepet játszik a közszolgálat – legyenek azok akciófilmek, vígjátékok vagy szerelmes filmek.
Gazdag szakirodalom foglalkozik a ‘hivatalnokok’, ‘közalkalmazottak", ‘közszolgák’, ‘bürokraták’, ‘közszolgálati dolgozók’, ‘közszolgálati elitek’ és ‘a hatalom birtokosai’ témájával. Bár az elnevezéseket eltérően használják, mégis a személyek ugyanazon körét értjük rajtuk.
Politika és közszolgálat között nem szokás különbséget tenni, a kettőt együttesen államként fogták fel. Társadalmi változások idején a közszolgálat személyi állománya csökken és elveszíti távlati perspektíváit; ezáltal gyengül a szociális állam, és újrarendeződik az államiság. Demográfiai folyamatok, illetve háborúk, járványok, népvándorlások, természeti katasztrófák, valamint gazdasági válságok ragyogóan indokolják a közszolgálat bővítését és a vagyon újraelosztását. Ezért ha válságok és katasztrófák nem következnek be kielégítő mértékben, a politika képes ilyeneket előidézni. Ezek általában még kiterjedtebb közszolgálatot eredményeznek – az örök körforgásban megint kezdődhet elölről a bürokrácia megújulása és növekedése.
A közszolgálat a mérleg nyelve, rajta múlik, hogy a konfliktusokat és az ellentéteket táplálják-e. Az állam elsimíthat, illetve kiélezhet konfliktusokat, de ebben a politikának van szerepe, és a közszolgálat szolgálatkészségének vagy ellenállásának is.

"

Leave a Reply