A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45

Kamen Nevenkin - A Budapest Erőd 1-2. - A magyar főváros ostroma, 1944-45

A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45 az Kamen Nevenkin

  • A könyv címe: A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45
  • A könyv szerzője: Kamen Nevenkin
  • Kiadó: Kamen Nevenkin
  • Oldalszám: 2019. december 31.
    ISBN: 9786158007245
  • Megjelenés: 419
  • Elérhető fájlok: Kamen Nevenkin – A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45.pdf, Kamen Nevenkin – A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45.epub, Kamen Nevenkin – A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45.mobi
  • A könyv nyelve: hu-HU
  • A könyv letöltése feltételei: Ingyen

A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45 letöltés könyvet pdf, epub, mobi

A Budapest Erőd 1-2. – A magyar főváros ostroma, 1944-45: leírás

A magyar fővárosért 1944-1945-ben vívott harc a "Don-kanyarhoz" hasonlóan a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb eseménye, amellett, hogy egyúttal kitörölhetetlen trauma is a magyar társadalom kollektív emlékezetében.

Budapest ostromának történetét már sokan, sok szempontból feldolgozták, de a főváros területén vívott küzdelemben részt vett harcoló felek levéltári forrásaira kiegyensúlyozott mértékben támaszkodó, átfogó – tehát minden haderő- és fegyvernemet vizsgáló – hadtörténelmi munka eddig még nem látott napvilágot.

Most Kamen Nevenkin bolgár kutató munkája minden eddiginél szélesebb – jelentős mértékben eddig ismeretlen – levéltári forrásbázis alapján vázolja fel a 108 napos budapesti hadművelet katonai történetét, fontos vagy érdekes adatok hatalmas tömegét feldolgozva és elemezve. A szerző e hadműveleten belül kiemelt terjedelemben és részletességgel tárgyalja Budapest több mint 50 napos közvetlen ostromát, a főváros területén zajló háborút. Az olvasó minden részletet megtudhat a harcoló felek létszámáról, szervezetéről és harcértékéről. Az ostrom egyes szakaszainak harci eseményeit naponta, sőt sokszor óráról órára követhetjük nyomon. Külön fejezetek foglalkoznak például a megerődített főváros védelmi rendszerével a pesti és budai oldalon, illetve a Margitszigeten vívott harcokkal, a szovjet repülőcsapatok Budapest elleni bevetéseivel, a védők légi úton való ellátásával és a kitöréssel.
A kétkötetes munka szöveggel egyenrangú tartalmi elemei a jelentős terjedelemben közölt, változatos illusztrációk. Az olvasó részletes korabeli vázlatok reprodukciói segítségével tanulmányozhatja például a védelmi rendszer megerődített körleteit, azok tűzrendszerét és számos harccselekményt is. A kiadvány nagyszámú, zömmel eddig kiadatlan fényképet is az olvasó elé tár a Budapestért vívott harcok időszakából (nem egy közülük várostörténeti vagy építészeti szempontból is jelentős).
Mindezek alapján ez a monumentális mű joggal pályázhat a téma alapművének státuszára. A kiadvány szakmai szerkesztője dr. Számvéber Norbert, a téma egyik legelismertebb magyarországi ismerője.

Leave a Reply